Cât de mult trebuie să-mi hrănesc animăluţul?

Cantitatea de hrană necesară căţelului sau pisicii tale variază de la un animal la altul, aşa cum variază şi de la un om la altul. Pachetele Rassi conţin şi un ghid privind cantitatea potrivită de hrană care trebuie administrată animalului tău de companie. Acest ghid însă este unul orientativ. Indicat ar fi ca starea de sănătate a blănosului tău să fie monitorizată regulat, iar cantitatea de hrană ajustată în consecinţă.

Cum îmi dau seama dacă animalul meu este prea gras?

Statisticile arată că, la nivel mondial, peste 50% din populaţia canină este supraponderală, aşa încât monitorizarea greutăţii animalului tău de companie este esenţială. Există câteva semne care îţi pot indica dacă acesta este pe cale să devină supraponderal:

 • Nu-i mai poţi simţi coastele;
 • Talia nu mai este bine definită;
 • Depuneri evidente de grăsime pe şolduri şi la baza taliei;
 • Mers greoi;
 • Respiraţie îngreunată;
 • Temperament neprietenos.

Este important să fii atent(ă) la greutatea animăluţului tău, întrucât menţinerea unei greutăţi potrivite contribuie la prevenirea multor boli asociate cu obezitatea. Dacă remarci oricare dintre aceste semne, ia legătura cu medicul veterinar.

Câte calorii conţine hrana Rassi?

Numărul de calorii depinde în funcţie de sortimentul ales şi este în concordanţă cu stadiul de viaţă şi stilul de viaţă al animăluţului tău. Hrana Rassi este realizată după o formulă echilibrată şi asigură necesarul nutritiv al câinelului sau pisicii tale.

Cum trebuie păstrată hrana Rassi pentru a-şi menţine prospeţimea?

Pachetele de hrană pentru câini şi pisici trebuie depozitate în spaţii uscate şi răcoroase. În acest fel, se previne distrugerea vitaminelor şi oxidarea grăsimilor care creează râncenzirea boabelor. Hrana îşi păstrează prospeţimea şi proprietăţile dacă este păstrată in ambalajul original şi închise în zona de desfacere.

Cum pot schimba tipul de hrană uscată pentru animalul meu de companie?

Câinii şi pisicile sunt animale care îşi creează obişnuiţe, aşa încât au nevoie de puţin ajutor pentru a trece la un nou tip de mâncare. În acest caz, se recomandă intorducerea graduală a hranei uscate Rassi de-a lungul unei perioade de 7 zile. Amestecă boabele Rassi cu vechea mâncare a animăluţului tău, crescând treptat cantitatea până când îl vei hrăni exclusiv cu hrana uscată Rassi.   

În cazul în care animalul tău de companie se încăpăţânează să accepte noua hrană, există câteva trucuri care pot ajuta:

 • Adaugă puţină apă caldă peste boabele Rassi pentru a le potenţa mirosul şi gustul;
 • Nu-i lasa hrană la dispoziţie tot timpul. Pune-i să mănânce la fiecare 3-4 ore şi lasă-i bolul cu mâncare maxim 15-20 minute;
 • Pentru a potenţa gustul mâncării Rassi, adaugă puţină zeamă de la o supă de pui sau sosul de la o conservă de ton.

Cum ar trebui să imi hrănesc animalul de companie?

Recomandarea specialiştilor Rassi este ca animăluţul tău să fie hrănit de două ori pe zi. În acest sens, pur şi simplu împarte cantitatea de hrană prevăzută pe pachetele de mâncare uscată, în două porţii egale pe care să i le serveşti la un interval de 8 – 12 ore.  Poţi ajusta puţin porţiile, dacă consideri necesar.

Având în vedere că 70% din masa corporală a câinelui sau pisicii tale este apă, vitală pentru procesele celulare şi lubrifierea ţesuţurilor, ai grijă ca apa curată şi proaspătă să fie mereu la discreţie.

Întucât hrana uscată Rassi are o palatabilitate mare, ai grijă să nu îl hrăneşti prea mult. Nu ţine cont de apetitul său crescut, ci mai degrabă de nevoile sale reale.

Animalele de companie pot fi hrănite şi cu oase?

Recomandarea specialiştilor este ca animalele de companie să fie hrănite cu mâncare special creată pentru ele. Totuşi, dacă se doreşte o oarecare diversificare, oasele pot fi o alternativă, însă doar dacă sunt crude. Oasele gătite îşi pierd din calităţi şi se pot rupe în bucăţi mici care pot cauza înecarea animalului. În schimb, oasele negătite conţin nutrienţi nealteraţi, sunt mai flexibile şi sunt mult mai uşor de digerat de acizii gastirici prezenţi în stomacul câinilor şi pisicilor.  

De ce animalul meu de companie are gaze după ce mănâncă?

Eliminarea a mici cantităţi de gaze face parte din procesul normal de digestie. Unele animale au mai multe gaze decât altele. Flatulenţa excesivă însă poate fi cauzată de ingerarea unei cantităţi prea mari de mâncare, mâncatul prea repede sau o schimbare a dietei. Dacă tocmai ai schimbat dieta animăluţului tău, problema va dispărea de la sine în câteva săptămâni. Dacă animăluţului este pui, flatulenţa se va diminua odată cu maturizarea sistemului său digestiv.

Iată câteva soluţii pentru a reduce flatulenţa la câini sau pisici:

 • Oferă-i porţii mai mici de mâncare, dar mai des;
 • Asigură-te că primeşte cantitatea recomandată de hrană;
 • Nu îi mai oferi niciun fel de suplimente de hrană;
 • Ajută-l să mănânce mai încet hrănindu-l dintr-un recipient plat.

Cum sunt stabilite recomandările privind cantitatea de hrană necesară?

Ţinând cont de faptul că fiecare animăluţ este diferit, recomandările generale de hrănire ţin cont de stadiul curent de viaţă, greutatea animalului şi de gradul său de activitate. Pe baza acestor factori, se determină de câte calorii au nevoie pentru le fi asigurate necesităţile zilnice. Recomandările sunt doar un punct de la care se pleacă în stabilirea cantităţii de hrană şi pot fi ajustate dacă se consideră necesar.

De ce animalul meu de companie mănâncă iarbă?

Animalele de companie au uneori tendinţa de a mânca diferite lucruri ciudate precum iarbă, lemn sau chiar pietre. Acest lucru poate avea mai multe cauze: un comportament învăţat, un semn de plictiseală, un semn de nervozitate, anxietate sau rezultatul închiderii lui într-un spaţiu restrâns. Contrar percepţiei generale, tendinţa de a mânca iarbă nu are nicio legătură cu un deficit nutriţional.